Voetklachten

 

Huidaandoeningen

Eelt

Bij eelt is de bovenlaag van de huid verdikt . Eelt kan een geelachtige kleur hebben. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. Eelt kan beschouwd worden als  als een bescherming door het lichaam tegen van buiten komende druk of wrijving. Die worden vaak  veroorzaakt  door de schoen. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn. Eelt kan heel nuttig zijn omdat het de huid in principe beschermt  tegen stuk gaan. Maar eelt kan ook hinderlijk en zelfs pijnlijk zijn. Dan noemt men het pathologisch eelt (hyperkeratose). Het komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook op de tenen of als eeltrand aan de hiel.

Mijn advies: pathologisch eelt kan ik vakkundig verwijderen. En natuurlijk kan ik u ook adviseren over preventie, vervolgbehandelingen en thuisverzorging.

Kloven

Soms kan eelt gaan scheuren, dat noemen we kloven. Meestal doet zich dat voor aan de hiel en dat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is vaak dat het eelt erg droog is. Vooral het lopen op sandalen en slippers geeft veel wrijving aan de hiel. Daar ontstaat dan overmatige eeltvorming door en dat kan droog worden en gaan scheuren.

Mijn advies: handmatig of machinaal het eelt en de harde kloofranden weghalen. Een open kloof kan met Betadine zalf worden behandeld en verbonden. Natuurlijk geef ik u  ook advies hoe u thuis verder kunt behandelen en voorkomen dat er weer kloven ontstaan.

Likdoorn

Een likdoorn (of "eksteroog" ) is een verharde, naar binnen drukkende eeltkern met de punt van de kern in de huid gericht. Vaak ontstaat zo'n likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige druk. En die druk wordt meestal veroorzaakt door verkeerde schoenen.

De kleur van een likdoorn kan glasachtig geel zijn, maar soms kan de kern ook donkergekleurd zijn.  De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en zo erg pijnlijk zijn. Likdoorns kunnen voorkomen onder de bal van de voet, op of tussen de tenen, of op de knok bij de grote teen. In een enkel geval komt een likdoorn zelfs voor in de nagelplooi of onder de nagel.

Mijn advies: ik kan de likdoorn verwijderen, maar dat lukt niet altijd in één behandeling. En daarnaast zult u zelf ook iets moeten gaan doen aan de drukplekken.. Dat kan zijn andere schoenen gaan dragen, maar ook kunnen hulpmiddelen of een steunzool dan een oplossing zijn. 


Transpirerende voeten

Voor de meeste mensen een vervelende aandoening, met een extreem hoge zweetuitscheiding die vaak leidt tot een vervelende geur voor de klant zelf en zijn omgeving.  De oorzaak kan liggen aan b.v. een stofwisselingsstoornis, stress of hormonale werking. Maar soms ligt de oorzaak ook in heel andere oorzaken, zoals de voetbekleding, bijvoorbeeld synthetische schoenen of sokken.

Mijn advies: draag leren schoenen (ook de binnenbekleding) en het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen (zoals katoen of wol). Wissel schoenen en sokken vaak. Daarnaast kan het gebruik van inlegzolen die de geur absorberen al veel helpen. Ook zijn er goede doelmatige crèmes.

Nagelaandoeningen

Traumanagel

Een traumanagel is vaak een blauw gekleurde nagel, met verschillende oorzaken zoals een klap of stoot tegen iets hards, bergwandelingen op niet goede schoenen of verkeerd aangebrachte kunstnagels.

In bijna alle gevallen gaat de nagel er uiteindelijk in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel wel een jaar kan duren, kunnen zo verschillende problemen gaan ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat geen druk meer krijgt van de nagel, komt daardoor omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Dat leidt dan tot een stootnagel of een ingroeiende nagel.

Mijn advies: op het moment dat het ongeluk zich voordoet en de nagel snel blauw wordt (wat erg pijnlijk is) , ga er dan even mee naar de huisarts. De arts kan zorgen dat de bloeding onder de nagelplaat weg kan. Dan neemt de druk weg en daarmee ook de pijn.

Ontstaat een blauwe nagel door bv lange wandelingen  en wordt de nagel pijnloos langzaam blauw, dan is het wachten tot de nagel eraf gaat en daaronder intussen de nieuwe nagel aangroeit.

Stootnagel

Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teen-top stoot. Vaak komt dat omdat een nagel door een ongeluk er af is geweest. De druk van de nagel op de teen-top is dan weg en die teen-top krijgt zo de kans om omhoog te komen. De nieuwe nagel wil wel groeien, maar wordt daarin belemmerd en stoot dus steeds tegen die teen-top aan.

Mijn advies: ik kan eventueel een nagelreparatie doen die de nieuwe nagel over die top heen begeleidt, waardoor de aangroei beter en pijnlozer kan.

Ingroeiende nagel

Helaas een veelvoorkomend probleem. De nagel drukt in de huid in de nagelplooi. En dat geeft veel pijnklachten. De oorzaak kunnen verschillend zijn zoals verkeerd knippen, te nauwe schoenen en nagelvorm.

Mijn advies: ik kan de rand van de nagel glad slijpen zodat die niet meer drukt. Daarna kan ik de nagel drukvrij leggen. Dit probleem is echter niet altijd in een behandeling helemaal op te lossen. Het plaatsen van een nagelbeugel is soms nodig.

Kalknagel

Een kalknagel bestaat niet. Het is een naam die aan alle verdikte en verkleurd nagels gegeven wordt. De oorzaak van die verdikking of verkleuring kan echter heel divers zijn.

Een oorzaak kan een eerder ongeluk zijn waarbij ook nagelbed en nagelwortel zwaar beschadigd werden. Dan kan er nooit meer een normale dunne nagel uitgroeien. Een andere oorzaak kan een infectie met een schimmel zijn. En soms kan het ook aangeboren zijn.

Mijn advies: om de oorzaak te achterhalen zal ik u in ieder geval "uitvragen". Bij een schimmelinfectie dan kijken we naar de juiste schimmelnagelbehandeling. Is er geen schimmel aanwezig dan kan ik de verdikte nagel mooi plat slijpen en in model maken. Helaas zult u dat dan wel regelmatig moeten laten doen om een goed resultaat te blijven behouden.

 

Standafwijkingen


Hamertenen

Hamertenen zijn tenen die krom zijn gaan staan. De top van de teen raakt de grond, terwijl de bovenkant van de teen knel zit in de schoen. Dit geeft vaak overlast omdat zo een  verkeerde druk op de teen staat. Dat leidt tot eeltvorming en vaak ook tot likdoorns.

Mijn advies: ik bekijk samen met u uw schoenen bekijken en geef daar advies over, waarbij ik ook kijk naar eventuele hulpmiddelen die ingezet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld steunzolen.

Hallux valgus

Dit is een aandoening die ontstaat bij de eerste teen. Er ontstaat vaak een knobbel aan de zijkant van de voet en de grote teen wordt zo weggedrukt richting de kleinere tenen. Vaak een erfelijke aandoening, maar ook onze moderne, krappe schoenen hebben er veel invloed op. Ook hier kan eelt- en likdoornvorming ontstaan, met alle overlast van dien.

Mijn advies: uiteraard het eventuele eelt en de likdoorn verwijderen, maar ook nog eens goed eens goed naar de schoenen te laten kijken. Een steunzool kan wellicht vermindering van de klachten geven.

Ruiterteen

Soms wordt een grote teen bij een hallux valgus zóver richting de kleine tenen gedrukt dat die onder of over de tweede teen terecht komt. De teen die dan bovenop ligt noemen we een "ruiterteen". Deze afwijking geeft nog meer druk in de punt van de schoen met weer eelt en likdoornvorming of ingroeiing van de nagel tot gevolg.

Mijn advies: de stand van de ruiterteen kan ik niet veranderen. Wel kan ik eelt en  likdoorn verwijderen en eventueel de nagel pijnvrij krijgen. Verder kan ik samen met u de schoen eens goed bekijken en u adviseren hierin. Zonodig verwijs ik u door naar een podotherapeut of arts.

Platvoeten

In principe hoeft een platvoet geen probleem te zijn. Veel mensen kunnen prima lopen met platvoeten en hebben nooit ergens last van. Heeft u wel last dan zal ik u  doorverwijzen naar een podotherapeut.

Holvoeten

Voeten met vaak een extreem hoge wreef en tenen die allemaal in klauwstand staan. Ook hier hoeft men totaal geen last van te hebben. Wat wel vaak bij dit voettype optreedt is likdoornvorming tussen de tenen of onder de bal van de voet. Dat kan ik prima verwijderen. En als dat nodig is, verwijs ik u ook door naar een podotherapeut.


Knikvoeten

De stand van deze voeten is wat vreemd. De enkels gaan naar binnen en dat kan klachten geven als vermoeidheid en pijn. Een steunzool is dan eigenlijk de enige optie om de klachten te verlichten. Jonge kinderen kunnen ook een knikvoet hebben en tot 6 jaar is het een normale ontwikkeling in de groei. Houden de klachten aan, dan is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan.

 

 

 

Amiepedicure | amiepedicure@gmail.com


UA-55746731-1